جاهای دیدنی کاشان

بازدید: 69 بازدید

جاهای دیدنی کاشان

کاشان کجاست؟ معرفی کاشان

موقعیت شهر کاشانجاهای دیدنی کاشان

کاشان نگین دشت کویر یکی از زیباترین شهرهای ایران از نظر معماری است و جاهای دیدنی کاشان فراوان است. از شهرهای نزدیک به کاشان می توان به نطنز (جنوبشرقی کاشان و 60 کیلومتری کاشان)، قم (شمال کاشان و در فاصله 100 کیلومتری کاشان)، دلیجان (شمالغربی کاشان و 90 کیلومتری کاشان) و اردستان (شرق کاشان و 120 کیلومتری کاشان) اشاره کرد.

کاشان، شهری باستانی در دل کویر مرکزی ایران، در استان اصفهان واقع شده است. این شهر، به واسطه معماری باشکوه، باغ‌های سرسبز، و آیین‌های سنتی‌اش، شهرت جهانی یافته است. کاشان، با قدمتی که به دوران نوسنگی (7500 سال قدمت) بازمی‌گردد، گنجینه‌ای از آثار تاریخی و فرهنگی است و هر ساله میزبان گردشگران بسیاری از سراسر جهان است که برای بازدید از خانه‌های تاریخی، باغ فین، و مراسم گلاب‌گیری به این شهر سفر می‌کنند.

اهمیت تاریخی آن به یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های بشر در فلات مرکزی ایران به نام سیلک برمی گردد. این منطقه که در حدود 2 کیلومتری جنوب غربی کاشان قرار دارد، نزدیک به 7500 سال است که مسکونی بوده است.

جاهای دیدنی کاشان بیشتر به خاطر خانه‌های بزرگ دوران قاجار و باغ‌های ایرانی، مانند باغ فین، که نمونه‌ای خیره‌کننده از طراحی باغ‌های سنتی ایرانی است. جاذبه های گردشگری مانند مسجد آقا بزرگ، خانه های تبریزی و بروجردی ها و بازار سنتی آن فضایی سرشار از نوستالژی و تاریخ را در اختیار بازدیدکنندگان قرار می دهد. علاوه بر این، نزدیکی آن به سایر نقاط گردشگری ایران مانند اصفهان و یزد، آن را به مقصدی ایده آل برای طراحی تورهای ترکیبی تبدیل کرده است.

آب و هوای کاشان

کاشان آب و هوای نیمه بیابانی داره، با تابستان‌های گرم و خشک و زمستان‌های نسبتاً سرد.

بهترین زمان برای سفر به کاشان

بهترین زمان برای سفر به کاشان و بازدید از جاهای دیدنی کاشان، بهار و پاییزه. آب و هوا در این فصول معتدل و مطبوع است و دمای آن بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد است.

در فصل بهار، باغ‌ها و پارک‌های کاشان با گل‌های زیبا شکوفا می‌شوند و اگر علاقه‌مند به طبیعت و فعالیت‌های بیرون از خانه هستید، زمان ایده‌آلی برای بازدید از آن است. در فصل پاییز، هوا خنک‌تر و خشک‌تر است و زمان خوبی برای کاوش در مکان‌های تاریخی و معماری شهر است.

تابستان در کاشان می تواند بسیار گرم باشد و دمای هوا اغلب به بیش از 40 درجه سانتیگراد می رسد، بنابراین بهترین زمان برای بازدید نیست مگر اینکه با گرما راحت باشید.

اگه می‌خوای در فصل گلاب‌گیری به کاشان سفر کنی، حتماً از قبل برنامه‌ریزی کن و اقامتگاهت رو رزرو کن، چون شهر خیلی شلوغ میشه.

سوغات کاشان
گلاب سوغات کاشان

چگونه به کاشان برویم؟

حال باید دید برای رفتن به کاشان و گشت و گذار و جاهای دیدنی کاشان چطور می توانیم به کاشان برویم.

رسیدن به کاشان نسبتاً ساده است و گزینه‌های متعددی از جمله قطار، اتوبوس، ماشین شخصی یا حتی هواپیما برای انتخاب دارید. هنگامی که در شهر هستید، رفت و آمد در کاشان به همان اندازه با چندین نوع حمل و نقل عمومی در دسترس است.

سوار شدن به قطار از تهران به کاشان سفری لذت بخش است که حدود 2.5 ساعت طول می کشد. سفر با قطار راحت است و مناظر دیدنی را در طول مسیر ارائه می دهد. ایستگاه قطار کاشان تقریباً در 10 کیلومتری مرکز شهر قرار دارد. همچنین می توانید از اکثر شهرها مثلا از کرمان و یزد با ایستگاه راه آهن سوار قطار شوید تا به کاشان برسید.

اگر به دنبال راهی مقرون به صرفه برای سفر هستید، اتوبوس ها گزینه خوبی هستند. این سواری باعث خستگی زیادی نمی شود. برای راحتی بیشتر می توانید بلیط اتوبوس را به صورت آنلاین از سایت mrbilit.com رزرو کنید.

در حالی که کاشان دارای یک فرودگاه است، تنها چند سالی است که عملیاتی شده است و گزینه های پروازی محدودی ارائه می دهد. این محبوب ترین انتخاب برای سفر نیست، اما می تواند بر اساس نیازهای خاص شما در نظر گرفته شود.

اقامتگاه های سنتی کاشان

هتل سنتی منوچهری

جاهای دیدنی کاشان
این هتل سنتی زیبا نه تنها  از جاهای دیدنی کاشان و مکانی برای استراحت برای شما فراهم می کند بلکه با هنر و تاریخ 400 ساله خود شما را مجذوب خود می کند. با توجه به مجاورت با بازار قدیمی کاشان ، هم فرصت های تجاری و هم برای گشت و گذار فراهم می کند. هتل سنتی منوچهری در سال 1390 بازسازی شد و با وجود تغییرات مدرن، ظاهر سنتی خود را حفظ کرده است. این هتل دارای یک آب انبار است که اکنون به عنوان مکانی برای برگزاری مراسم و سخنرانی ها عمل می کند.

اقامتگاه سنتی صادقی

جاهای دیدنی کاشان
یکی از هتل های معروف که از جاذبه ها و جاهای دیدنی کاشان نیز محسوب می شود، اقامتگاه صادقی است. این بنا در سال 1370 توسط آقای صادقی خریداری شد و پس از 8 سال مرمت، اکنون به عنوان اقامتگاه سنتی شناخته شده است. برخلاف سایر هتل ها، این هتل دارای حمام و سرویس بهداشتی عمومی است.

هتل سنتی نگین کاشان

جاهای دیدنی کاشان
این هتل تاریخی از جاهای دیدنی کاشان با قدمت تقریبی 250 سال توسط یک خانواده خیریه اداره می شود. درآمد به کودکان بی سرپرست اختصاص می یابد. معماری منحصر به فرد این بنا تضمین کننده محافظت در برابر گرما و سرما در فصول مختلف است. نکته جالب اینجاست که با وجود امکانات مدرن، بازتاب فرهنگ باستانی ایران است. بسیاری از گردشگران مشتاق اقامت در اینجا هستند. این هتل می تواند تا 100 گردشگر را به طور همزمان در خود جای دهد.

اقامتگاه سنتی مهین هستان

جاهای دیدنی کاشان
از جاهای دیدنی کاشان این اقامتگاه است. این بنای زیبا در اواخر دوره قاجار ساخته شد و در سال 1392 به طور کامل مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. ویژگی های اضافه شده در زمان بازسازی آن را به یکی از شیک ترین هتل های کاشان تبدیل کرده است. علاوه بر تحسین آمیختگی فرهنگ کهن و مدرن ایرانی، می توانید از یک گشت شهری رایگان نیز لذت ببرید. این هتل همچنین غرفه های صنایع دستی، صندوق امانات، خشکشویی و خدمات صرافی ارائه می دهد.

هتل خانه ایرانیان کاشان

جاهای دیدنی کاشان
یکی از جاذبه های کاشان و جاهای دیدنی کاشان که برای اقامت نیز مناسب است، خانه سه ستاره ایرانی است که حدود 250 سال قدمت دارد. این هتل دارای پنج اتاق به نام های بالاخانه، پردسرا، نهانخانه، خانه سرا و خلوت سرا می باشد. اگر عاشق عکاسی هستید، عکس های شگفت انگیزی را در اتاق آینه، اتاق غذاخوری و کنار حوض بگیرید.

خانه نشین سنتی معجون

جاهای دیدنی کاشان
این اقامتگاه به عنوان یکی از جاهای دیدنی کاشان در قسمت شرقی کاشان و در روستای مرق که منطقه کوهستانی کاشان محسوب می شود قرار دارد. طبیعتا چنین منطقه ای دارای آب و هوای مطبوع، رودخانه، چشمه و باغ های میوه خواهد بود و فضایی رویایی ایجاد می کند. در کنار اقامت در این مکان دیدنی، می توانید از دیدنی های تاریخی مارک نیز لذت ببرید. با این حال، شایان ذکر است که اقامت در اینجا در طول فصول گرم ممکن است ایده‌آل نباشد زیرا تنها وسیله خنک‌کننده یک فن است.

غذاهای محلی کاشان

کاشان، شهری تاریخی در ایران، نه تنها به خاطر معماری زیبا و آثار باستانی و جاهای دیدنی کاشان، بلکه به خاطر غذاهای محلی لذیذش نیز شهرت دارد. با غرق شدن در دنیای آشپزی کاشان، می‌توان انبوهی از غذاهای سنتی را پیدا کرد که ذائقه‌ها را به وسوسه می‌اندازد و تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از غذا را ارائه می‌دهد. در اینجا برخی از غذاهایی که هر بازدیدکننده ای باید در کاشان آن ها را امتحان کند، آورده شده است:

1. گوشت و لوبیا کاشانی

غذاهای محلی کاشان

یکی از غذاهای لذیذ و مقوی کاشان گوشت و حبوبات است که به دلیل وجود گوشت و حبوبات بسیار مفید است. طعم آن کاملاً لذت بخش است. مردم محلی اغلب این غذا را در مراسم مذهبی در ماه محرم توزیع می کنند و از غذاهای جشن در کاشان محسوب می شود. برخی از اهالی آن را «گشت لبیاب» نیز می‌خوانند. برای تهیه این غذا به گوشت بدون استخوان، لوبیا سفید، دارچین، پیاز و زعفران نیاز است. اهالی کاشان معمولاً گوشت و لوبیا سفید و پیاز را چند ساعتی می جوشانند تا خورش غلیظ شود.

این غذا یکی از میراث فرهنگی ثبت شده ایران است. پس از پخته شدن، با نان سنگی یا برنج شوید سرو می شود. برخی ترجیح می دهند آن را مانند سوپ همراه با گیاهان و نان میل کنند. به دلیل وجود حبوبات و گوشت، سرشار از پروتئین، کلسیم و آهن است و شما را ساعت ها سیر نگه می دارد. پس از گشت و گذار در اطراف کاشان و بازدید از خانه های تاریخی آن، این غذا می تواند انرژی مورد نیاز شما را تامین کند.

2. خورش نخود کاشانی

غذاهای محلی کاشان

یکی دیگر از غذاهای اشتها آور کاشان خورش نخود است که به دلیل طبع گرمش معمولا در فصل زمستان تهیه می شود. نام این غذا برگرفته از اصطلاح کاشانی گوشت چرخ کرده «شفت» است. این غذا از گوشت چرخ کرده ترکیب شده با آرد نخودچی و پیاز درست می شود. معمولا با نان و سبزیجات سرو می شود.

3. کوفته سماق کاشانی

غذاهای سنتی کاشان

یکی دیگر از خوراکی های محلی کوفته سماقی است. برای تهیه این غذا، گوشت چرخ کرده را با آرد نخودچی، پیاز رنده شده و سماق ترکیب می کنند. بعد از ترکیب شدن، کوفته ها سرخ می شوند و سپس در آبگوشت دم کرده سماق تند می پزند.

این غذا را می توان با برنج یا نان ست کرد. سماق نه تنها طعم دهنده است، بلکه به دلیل تنظیم قند خون، کاهش کلسترول بد، و سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین C است که مقاومت بدن را در برابر بیماری ها افزایش می دهد.

4. خورش انار (شفت انار)

غذاهای محلی کاشان

یکی دیگر از غذاهای خوشمزه کاشانی خورش انار است که طرفداران خاص خود را دارد. برای تهیه این، گوشت چرخ کرده را با پیاز و آرد نخود مخلوط می کنند و به دنبال آن گیاهان معطری مانند ترخون اضافه می کنند. پس از مخلوط کردن، کوفته های کوچک تشکیل شده و سرخ می شوند.

سپس در سس حاوی رب انار و پیاز تفت داده شده می پزند. برخی از مردم محلی نیز آب انار را برای افزایش رنگ و طعم غذا اضافه می کنند. تندی خورش می تواند بر اساس ترشی انار استفاده شده متفاوت باشد، از خیلی شیرین تا خیلی ترش.

5. خورش بادمجان (شفت بادمجان)

غذاهای محلی کاشان

یکی دیگر از غذاهای اصیل کاشانی خورش بادمجان است. با توجه به وجود بادمجان سرخ شده، این غذا در بین دوستداران بادمجان مورد علاقه است. برای تهیه این، گوشت چرخ کرده را با پیاز، آرد نخودچی و سایر ادویه ها ترکیب می کنند. بعد از اینکه گوشت را به صورت گلوله های کوچک درآورید، سرخ می شوند. به طور جداگانه بادمجان ها نیز سرخ می شوند. کوفته‌ها و بادمجان‌های سرخ‌شده در سس مخصوصی که از پیاز سرخ شده و رب انار درست می‌شود ترکیب می‌شوند و طعم آن‌ها را به یک غذای بی‌نظیر و خوشمزه تبدیل می‌کنند.

6. خورش نخود عالیه

غذاهای محلی کاشان

نخود عالیه در اصل یک خورش قیمه است که به سبک مردم محلی کاشان تهیه می شود. در این خورش از نخود استفاده می شود که به دو قسمت تقسیم می شود و به همین دلیل به آن «نخود عالیه» می گویند. مواد تشکیل دهنده آن شامل گوشت، پیاز، لیموترش خشک و نخود است.

طبخ آن مانند خورش سنتی قیمه است. وقتی پیاز، گوشت و نخود تفت داده شد، رب گوجه فرنگی و گوجه فرنگی پوره شده به آن اضافه می کنند و رنگی شاداب به خورش می دهند. در پایان، گلاب و ادویه‌هایی مانند زعفران، هل و دارچین به آن اضافه می‌شود تا طعم آن بهتر شود. بهتر است با برنج از آن لذت ببرید. اطلاعات بیشتر در راهنمای سفر به کاشان .

7.حلیم بادمجان کاشانی

غذاهای سنتی کاشان

یک نوع خوشمزه از حلیم بادمجان، این غذا با گوشت، عدس و بادمجان درست می شود. با تفت دادن پیاز شروع می شود تا نرم شود و سپس گوشت گوسفند بدون استخوان. سپس زردچوبه و فلفل سیاه اضافه می شود. بعد از حدود 2 ساعت عدس خیس خورده، بادمجان و گوجه فرنگی معرفی می شود. این حلیم وقتی با نان تخت و گیاهان تازه همراه شود، تبدیل به یک خوراکی غیر قابل مقاومت می شود.

8. موچه

غذای سنتی کاشان

وقتی در کاشان هستید، اگر در منو با موچه برخورد کردید، از سفارش این میان وعده لذیذ شک نکنید. از خشک کردن نان تخت و پودر کردن آن به دست می آید. سپس با پودر گردو و پنیر مخلوط می شود. پنیر بیشتری اضافه می شود و مخلوط به شکل توپ های کوچک در می آید. نام موچه از این واقعیت ناشی می شود که با فشار دست شکل گرفته است. بسته به ترجیحات، برخی از تغییرات ممکن است شامل گیاهان تازه یا ادویه جات مانند زیره سیاه و نعناع باشد.

9. آش شولی

غذاهای سنتی کاشان

ایرانی ها آش و آش خود را دوست دارند و کاشان نیز خوراکی های منحصر به فرد خود را دارد. آش شولی یک غذای ساده و در عین حال خوشمزه است که از چغندر، سرکه، پیاز، آرد و گیاهانی مانند نعناع، ​​شوید و اسفناج درست می شود. ملاس انار و سرکه طعم دهنده های کلیدی هستند که سوپ را خوش طعم و اشتها آور می کنند.

سوغات کاشان چیست؟

کاشان سوغاتی‌های متنوع و خوشمزه‌ای دارد. که از آن جمله می توان به گلاب، عرقیات گیاهی، و خشکبار اشاره کرد.

گشت و گذار در کاشان و معرفی جاذبه ها و جاهای دیدنی کاشان

1. تپه سیلک 

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان تپه سیلک است. در محله فین کاشان تپه ای باستانی وجود دارد که به تپه سیلک معروف است. این تپه بازمانده زیگورات باستانی ایران است. تپه سیلک در واقع نام اولین تمدن ایران مرکزی است که در کاشان می زیسته است. این تپه حدود هشت هزار سال قدمت دارد. به نظر می رسد پس از تغییر اقلیم، غارنشینان برای زندگی در دشت آمده و زندگی جدیدی را با کشاورزی آغاز کرده اند.

این تپه در کنار جذابیت باستانی، آرامشی عمیق را برای مهمانان خود به ارمغان می آورد. این تپه که اولین آثار زندگی در این منطقه را با خود به همراه دارد با سکوتی ناب و وصف ناپذیر دل شما را به خود جذب می کند. و شما را به سفری در زمان، در میان قرن ها می برد. اگر دوست دارید مسافر زمان باشید و ایران باستان را تجربه کنید، حتما از تپه سیلک دیدن کنید.

2. خانه تاریخی بروجردی ها

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان خانه بروجردی است. قدمت خانه بروجردیها به اندازه تاریخ قاجار است. این خانه یکی از خانه های قدیمی و معروف کاشان است که زیبایی منحصر به فردی دارد. صاحبخانه تاجری بود که اجناس شهر بروجرد را می فروخت. از این رو به آن خانه بروجرده می گویند. بادگیرهای هلالی و متقارن روی پشت بام و گنبد خانه با طراحی زیبا، منظره خانه بروجردیها را چشمگیر و مجلل کرده است.

خانه دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است. ایوان و راهرو دارد. و آشپزخانه آن نیز حیاط تابستانی و زمستانی بسیار زیباست. علاوه بر این، زیرزمین بزرگ و حیاط های سرپوشیده چشم ها را به خود جلب می کند. بادگیرها وظیفه دارند هوای خنک را در تابستان به زیرزمین ببرند. بر روی دیوارها نیز طرح های رنگ روغن و آبرنگ وجود دارد که بر شکوه بنا می افزاید.

3. خانه تاریخی طباطبایی ها

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان خانه طباطبایی است. صاحب این خانه یک بار سید جعفر طباطبایی بود. وی از تاجران فرش کاشان بود. خانه او 4700 متر مربع است. آن را در زمان ناصرالدین شاه ساختند. و حدود 18 سال طول کشید تا به پایان برسد.

خانه طباطبایی ها چهل اتاق و چهار حیاط دارد. همچنین سه بادگیر و دو قنات به همراه چهار زیرزمین در خانه وجود دارد . اتاق سلطنتی در واقع زیباترین قسمت خانه با پنجره های مشبک و رنگی است. روتختی و آینه آن چشم هر بیننده ای را خیره می کند.

می گویند این خانه را عشق ساخته است. چون آن را برای یک عروس و داماد تازه ازدواج کرده ساخته بودند که در واقع زندگی زن و شوهری خود را در این خانه آغاز کردند. صرف نظر از صحت یا نبودن این روایت ها و داستان ها، باید بگوییم که خانه طباطبایی ها یکی از بی نظیرترین شاهکارهای معماری کاشان است.

4. خانه عامری کاشان

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان خانه عامری است. این خانه دارای بالاترین بادگیرها در بین تمام خانه های کاشان است. و همین موضوع یکی از دلایل شهرت آن است. خانه عامری ها یکی از هتل های سنتی و محبوب امروز کاشان است. قدمت این خانه به دوره قاجاریه می رسد. این خانه ای است که سهام السلطنه عامری برای سکونت خانواده اش ساخته است البته به مرور زمان ساخت و سازهای بیشتری برای بزرگتر شدن آن انجام شد.

خانه عامری ها 85 اتاق دارد. این بنا زیبایی خود را مدیون معماری دیدنی، سنگ تراشی بی نظیر و منبت کاری با گچبری های زیبا است. تقارن در این خانه و به خصوص در حیاط آن بسیار محسوس است و نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. غذا خوردن در تالار آینه یکی از لذت هایی است که نباید از دست بدهید.

5. بازار سنتی کاشان

جاهای دیدنی کاشان

این بازار یکی از از جاهای دیدنی کاشان است که اتفاقا طرفداران زیادی هم دارد. جالب است بدانید که بازار آثار تاریخی بسیاری را در دل خود جای داده است. بازار کاشان از خیابان بابا افضل شروع شده و تا نزدیک خیابان دروازه دولت ادامه دارد. بناهایی مانند کاروانسرای میرپنج، مسجد میدان میرعماد، تیمچه صباغ، تیمچه معروف امین الدوله، حسینیه سرخ ریسمان و بسیاری بناهای دیگر در بازار سنتی کاشان قرار دارند.

هر گذر از بازار به گروه‌های مختلفی از اقلام اختصاص دارد و به این ترتیب آنها سازماندهی می‌شوند. یک قسمت مسگری و کفاشی و رنگرزی و قسمت دیگر زرگری و خیاطی و خیاطی است. و شیرینی های این بازار سنتی از بهترین سوغاتی های کاشان است که در بین گردشگران طرفداران زیادی دارد.

6. حمام سلطان امیر احمد

جاهای دیدنی کاشان

این حمام از جاهای دیدنی کاشان مربوط به دوران سلجوقیان است . علت نامگذاری حمام در جوار امامزاده سلطان امیر احمد است. البته حمام فعلی که امروز می بینیم همان حمامی است که در دوره قاجار بازسازی شده است. حمام میر احمد دو حمام کوچک و بزرگ دارد. مشتریان حمام بیشتر آخر هفته ها به حمام (حمام) می رفتند. سقف حمام یکی از زیباترین سقف های گنبدی شکل کشورمان است. روی گنبد شیشه ای عدسی محدب وجود دارد که هم نور حمام را تامین می کند و هم از دیدن داخل توسط دیگران جلوگیری می کند.

7. خانه تاریخی عباسیان کاشان

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان خانه تاریخی عباسیان است. بسیاری از گردشگران معتقدند این خانه زیباترین خانه قدیمی کاشان است. و در واقع خیابان علوی شکوه و زیبایی خود را به این خانه اختصاص داده است. خانه تاریخی عباسیان دارای پنج حیاط است. زیربنای خانه پایین تر از کوچه است تا ساکنان آن به راحتی به آب قنات دسترسی داشته باشند. و از طرف دیگر، سطح پایین خانه به نوعی به محافظت از آن در برابر سرما و گرما کمک می کند.

خانه عباسیان – کاشان – ایرانحدود یک قرن پیش یک تاجر فرش به نام آقای عباسیان خانه را خرید. نام او از آن زمان تا کنون در خانه باقی مانده است. خانه تاریخی زیبای عباسیان سلطان هنر و معماری در میان خانه های کاشان است. با گچ بری های فریبنده و زیبا، هدف خود را به عنوان نماینده ای خیره کننده از معماری سنتی ایران به خوبی انجام داده است.

8. قبر سهراب سپهری در کاشان

جاهای دیدنی کاشان

سهراب سپهری شاعر، نقاش و نویسنده معاصر کشورمان در کاشان به دنیا آمد. وی در سن 52 سالگی دار فانی را وداع گفت و در صحن امامزاده سلطان علی بن محمد باقر در روستای مشهد اردهال کاشان به خاک سپرده شد. قبر او در ابتدا با کاشی های فیروزه ای تزئین شده بود، اما سنگ قبر او پس از چندین تغییر اکنون سیاه شده است.

9. مسجد آقا بزرگ کاشان

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان مسجد آقا بزرگ است. قدمت مسجد و مدرسه آقا بزرگ به دوره قاجاریه می رسد. ساخت این بنا حدود هشت سال به طول انجامید. گنبد مسجد آقا بزرگ یکی از بزرگترین گنبدهای خشتی ایران است. سبک مسجد شباهت زیادی به مدارس چهارباغ و صدر اصفهان دارد.

10. قمصر

اگر در فصل گلاب گیری به کاشان سفر می کنید، یکی از بهترین تصمیم هایی که می توانید در سفر خود بگیرید، تماشای آیین گلاب گیری در شهر قمصر کاشان باشد. قمصر یکی از بی نظیرترین مکان های روی زمین در این زمان است. مزارع گل رز صورتی مناظر شگفت انگیزی را در این نقطه از جهان خلق می کنند و هوای شهر را با عطر مست کننده خود پر می کنند.

این روزها گردشگران زیادی از سراسر دنیا را در قمصر می بینید که برای شرکت در مراسم شاد و هیجان انگیز گلاب گیری و گلاب گیری آمده اند. بعد از چیدن گل رز گلاب درست می کنند. گلاب کاشان نه تنها در ایران بلکه در خارج از مرزهای کشور نیز بسیار معروف و محبوب است.

11. غار نیاسر کاشان

جاهای دیدنی کاشان

این غار عجیب و شگفت انگیز از جاهای دیدنی کاشان حدود 2000 سال قدمت دارد و به روستای نیاسر بسیار نزدیک است. چیزی که غار نیاسر را تا این حد به چشم می‌آورد، دست‌ساز بودن آن است. مشخص است که غار با تونل های سنگی پیچ در پیچش کاربرد خاصی داشته است.

باستان شناسان بر این باورند که این غار زیبا بر اساس شواهد مختلف به مراسم مذهبی اختصاص داشته است. به گفته آنها، با توجه به اهمیت فراوان آب در آیین مهر و میترا ، همراه با نزدیکی آبشار نیاسر به غار، به احتمال زیاد این غار متعلق به پیروان مهر و میترا بوده است.

12. آتشکده خرمدشت

از جاهای دیدنی کاشان آتشکده خرمدشت است. آتشکده خرمدشت مربوط به دوره ساسانی و نزدیک به روستای خرمدشت است. این آتشکده در فاصله 20 کیلومتری جنوب شرقی کاشان قرار دارد. مصالح به کار رفته در ساخت بنا سنگ و گچ است. آتشکده خرمدشت شباهت های معماری زیادی با بنای چهارطاق نیاسر دارد.

13. شهر زیرزمینی نوش آباد

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان شهرزیرزمینی نوش اباد است. قدمت شهر زیرزمینی نوش آباد که به شهر اویی نیز معروف است به دوران پیش از اسلام باز می گردد. این مجموعه هم اکنون در زیر شهر نوش آباد فعلی واقع شده و دارای سه طبقه می باشد. طبقات شهر از راهروها، اتاق ها، کانال های مختلف و قسمت های دیگر تشکیل شده است. طبقات توسط چاه های عمودی به هم متصل می شوند.

شهر اویی دست بشر است و در ادوار مختلف از آن برای اهداف نظامی و دفاعی استفاده می کردند. مساحت شهر حدود چهار کیلومتر و عمق آن در نقاط مختلف بین 4 تا 16 متر است. اویی در واقع یک تونل بسیار طولانی است که به عنوان بزرگترین شهر زیرزمینی جهان شناخته می شود که از ابتدا برای اهداف مختلف در زیر زمین ساخته شده است.

14. حمام فین کاشان

جاهای دیدنی کاشان جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان حمام وباغ فین است. حمام فین در واقع شهرت خود را علاوه بر اعتبار تاریخی از ماجرای ترور میرزا تقی خان امیرکبیر وام گرفته است. امیرکبیر نخست وزیر ناصرالدین شاه و یکی از سیاستمداران بزرگ تاریخ ایران بود. این حمام شگفت انگیز در باغ فین است.

باغ فین دارای درختان سرسبز و در کنار چشمه سلیمانیه است. این مجموعه تاریخی در انتهای خیابان امیرکبیر واقع شده است. آب و هوای این قسمت از شهر نسبت به سایر مناطق بسیار خنک تر و مطبوع تر است و همه اینها به خاطر همین باغ است.

بنای باشکوه حمام فین در میان 579 درخت سرو و 11 چنار است که این بنا را چندین برابر کرده است. تمام این درختان زیبا بیش از صد سال قدمت دارند و در برخی موارد حتی به 470 سال نیز می رسند.

پس از دوره صفویه بناهایی مانند اتاق شاه نشین، خلوت کریمخانی، موزه ملی و حمام شاهی به باغ فین اضافه شد.

باغ فین کاشان از سال 2011 در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد.

15. روستای ابیانه

جاهای دیدنی کاشان

از جاهای دیدنی کاشان روستای ابیانه است. روستای تاریخی ابیانه یکی از مرتفع ترین (از لحاظ ارتفاع) مناطق مسکونی ایران است. این روستا دارای طبیعتی معنوی و چشم انداز بی نظیری است. سفر به ابیانه برای همه کسانی که از روزمرگی فرار کرده اند ضروری است. وقتی وارد ابیانه می شوید، دیدن معماری منحصر به فرد خانه ها و ساختمان ها، تنفس در هوای پاک و مطبوع روستا و جاذبه های تاریخی و گردشگری آن، شما را از تمام آنچه در خانه به جا مانده است دور می کند.

این روستای زیبا و تاریخی در شیب تند در کنار رودخانه ساخته شده است. خانه های آن دارای پنجره های چوبی است و مردم محلی نمای بیرونی خانه ها را با خاک سرخ تزئین کرده اند. مردم محلی با لباس های سنتی خود شما را شگفت زده خواهند کرد. مجموع همه این دیدنی ها روستای ابیانه را به یکی از توریست پذیرترین نقاط ایران تبدیل کرده است.

16. آرامگاه خواجه تاج الدین در کاشان

از جاهای دیدنی کاشان آرامگاه خواجه تاج الدین است. این بقعه تاریخی بسیار نزدیک به مسجد آقابزرگ است. این بنا مجموعه ای از مدرسه، خانقاه، آب انبار و مسجد بود، اما اکنون تنها دو گنبد و صومعه باقی مانده است. خواجه تاج الدین شیروانی از مشاهیر قرن نهم در دوره آققویونلوها بود. او به همراه دو برادر دیگرش بناهای مهم و ارزشمندی در کاشان ساخت که این مسجد و خانقاه تنها دو مورد از آنهاست. معماری و کاشی کاری بنا به همراه تزئینات زیبای داخل آن سالانه گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند.

17. پل گبرآباد کاشان
این پل که در بخش مرکزی کاشان قرار دارد متعلق به دوران صفویه است. در واقع این پل در قلب روستای گبرآباد قرار دارد و به همین دلیل پل به همین نام یدک می‌کشد. پل تاریخی گبرآباد از جولای 2005 در فهرست میراث ملی ایران قرار دارد.

18. مدرسه سلطانیه کاشان

از جاهای دیدنی کاشان مدرسه سلطانیه است. قدمت این مدرسه به دوره قاجاریه می رسد. در سال 1806 به دستور فتحعلی شاه کلنگ شروع به ساخت مدرسه سلطانیه کردند. و در سال 1814 به پایان رسید. محمد شفیع معمار مسئول آن بود. خبر خوب مدرسه سلطانیه نزدیک بازار کاشان است. سبک ساختمان شباهت زیادی به مدارس چهارباغ و صدر اصفهان دارد.

حیاط مدرسه پوشیده از درختان کاج است و یک آبنما در وسط آن قرار دارد. در اطراف حیاط حدود 50 اتاق وجود دارد. این اتاق ها محل تحصیل دانشجویان بود. این مدرسه با کتیبه های گچی رنگارنگ، گنبدهای آجری و سردرهای کاشی کاری شده چشم نواز، گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.

19. موزه ملی کاشان

موزه ملی کاشان یکی از قدیمی ترین موزه هایی است که از ابتدا برای موزه بودن طراحی و ساخته شده است. اشیای داخل موزه حدود 400 قطعه است و متعلق به هزاره هفتم قبل از میلاد تا امروز است. مردم کاشان در جمع آوری این اشیا کمک زیادی کردند. مساحت این موزه حدود 700 متر مربع است.

این موزه دارای دو طبقه، یک طبقه همکف و یک زیرزمین است. فضای نمایشگاهی موزه در طبقه همکف است. موزه با اشیای باستان شناسی شروع می شود و با آثار معاصر به پایان می رسد.

معماری ایرانی موزه به وضوح قابل توجه است. گنبد سقف را با چهار نورگیر در چهار طرف می بینید که نشان از معماری اصیل ایرانی دارد. دو کتیبه حکاکی شده در موزه وجود دارد. یکی تاریخ ساخت بنا را می گوید. و دیگری می گوید «موزه ملی کاشان تاریخ تأسیس هزار و سیصد و چهل و شش» که همان سال 1347 است، این دو شناسنامه موزه ملی کاشان است.

20. کاروانسرای مرنجاب

از جاهای دیدنی کاشان کاروانسرای مرنجاب است. این کاروانسرا مربوط به دوران صفویه و یکی از جاذبه های فرهنگی کاشان است. بر اساس شواهد موجود دستور ساخت کاروانسرا شاه عباس است. البته کاروانسرا به دلیل اینکه در حمله ازبکستان به عنوان پایگاه دفاعی مورد استفاده قرار می گرفت شبیه قلعه یا دژ است.

روایات می گوید که در آن زمان همیشه 500 سرباز در داخل قلعه زندگی می کردند. مصالح بنا آجر و گچ است و در قسمت فوقانی کاروانسرا سنگرهایی برای تماشای محوطه تعبیه شده است.

کویر دوست ها کویر مرنجاب را خوب می شناسند. کاروانسرای مرنجاب درست در دل کویر مرنجاب واقع شده است. این کاروانسرا زیبا در مسیر جاده ابریشم قرار داشت. این کاروانسرا با وجود قدمت بسیار زیاد، همچنان پذیرای مسافران است. خوابگاه های سنتی نیز وجود دارد که می توانید در آنها اقامت کنید.

21. خانه حشمت الله خان
از جاهای دیدنی کاشان خانه حشمت الله خان است. قدمت خانه حشمت الله خان به اندازه دوره قاجار است. این خانه زیبا دارای یک حیاط بزرگ در مرکز ساختمان است. از مهم ترین قسمت های خانه می توان به اتاق شاه نشین، آب انبار، قسمت هفت دری (هفتداری) و ایوان ورودی اشاره کرد.

هفتدری خانه حفمت الله خان یکی از قسمت های برجسته این خانه است. ورودی بزرگ هفتدری بیش از هشت متر است و از همه خانه های قدیمی کاشان بزرگتر است. این خانه زیبا توسط میراث فرهنگی کاشان بازسازی شده و با خانه عامری ها ادغام شده است.

22. مسجد میرعماد

این مسجد قدیمی در قسمت جنوبی بازار کاشان و روبروی میدان بازار قرار دارد. به همین دلیل به مسجد میدان نیز معروف است. میدان پارسی مربع است. این بنا متعلق به سال 464 و بانی آن خواجه امیرعمادالدین شیروانی بوده است.

مسجد شامل بخش‌هایی از قبیل سردر، صحن دو طبقه، شبستان‌ها، گنبد آجری، منبر، آب انبار و دو ورودی با کتیبه‌های تاریخی است. در جلوی مسجد سنگی وجود دارد که بر روی آن دستورات سلطنتی نوشته شده است. با مطالعه این فرمایشات می توانید از اوضاع سیاسی و اجتماعی آن دوران مطلع شوید.

23. خانه رزاقیان کاشان
خانه رزاقیان مربوط به دوره قاجاریه است. این خانه دارای قسمت های داخلی و خارجی مجزا به اضافه دو حیاط اندرونی و بیرونی در دو طرف ساختمان است. اتاق سلطنتی جایی بین قسمت های داخلی و خارجی خانه است. خانه شامل بخش های دیگری مانند ایوان تابستانی، بادگیرها و غیره است.

24. روستای کمال الملک

این روستا در حدود 40 کیلومتری شمال شرقی کاشان است. روستایی در ارتفاعات که در کنار حرم مطهر سلطانعلی قرار دارد. در طول زمان در روستای کمال الملک افراد سرشناس و بزرگی زندگی کرده اند.

این روستا که به کله نیز معروف است از دیرباز به دلیل مهد فرهنگ و علم در میان روستاها و شهرهای اطراف شهرت داشته است. آثار تاریخی زیادی در آن وجود دارد. سازه های چشمگیر و برجسته در ترکیب با طبیعت دیدنی روستا مناظر دلپذیری را ایجاد می کند. از جمله این آثار تاریخی می توان به قدمگاه حضرت علی اشاره کرد.

25. روستای وان
وان روستایی سرسبز در میان دشتی خوش آب و هوا با مناظر بکر و رنگارنگ است. نام این روستا از درخت ون گرفته شده است. به گفته اهالی این روستا در گذشته پر از این درختان بوده است. متأسفانه فقط برخی از آنها ایستاده اند. مردم به زبان محلی صحبت می کنند و آداب و رسوم خاص خود را دارند. در داخل روستا آثار تاریخی وجود دارد.

اگرچه بازدید از آنها بسیار جذاب خواهد بود، اما شنیدن داستان های پشت سر آنها یکی از جذاب ترین لحظات سفر شما به وان خواهد بود. قدمت این روستا بیش از هزار سال به نظر می رسد. در رستوران های محلی می توانید غذاهای محلی را بچشید و از آن لذت ببرید.

26. قلعه جلالی کاشان

در داخل شهر کاشان بقایای دیوارهای دوره سلجوقیان وجود دارد که شهرت زیادی دارد. از این همه دیوار محکم و غیر قابل نفوذ، تنها دو دیوار باقی مانده است. برای ساخت این دیوارها از کاهگل استفاده کردند. قدمت این قلعه به قرن یازدهم می رسد. بانی این دیوار تاریخی خواجه مجدالدین ابوالقاسم کاشانی از افراد قدرتمند حکومت سلجوقیان بود. بر اساس کتب تاریخی، قلعه سلجوقیان بارها مردم کاشان را از حمله و غارت دشمن حفظ کرده است.

در کنار این دیوار قدیمی، قلعه ای باقی مانده است که بنا به روایات سلطان جلال الدین، پادشاه سلجوقی دستور ساخت آن را داده است. این قلعه در دوره هایی ساختمان حکومتی کاشان بوده است. قلعه جلالی به همراه دیوار سلجوقیان در کنار هم ترکیب تاریخی خاصی را ایجاد کرده اند.

27. روستای آذران

این روستای کوهستانی حدود ۷۲ کیلومتر با شهر کاشان فاصله دارد. کوه های کرکس زیبایی خاصی به روستا بخشیده است. روستای آذران برزک در بهار و تابستان هوای بسیار معتدلی دارد اما زمستان های آن بسیار سرد است. شغل اهالی روستا دامداری، کشاورزی و قالی بافی است.

کشت گل محمدی در آذران برزک بسیار متداول است. از این رو باغ های گل رز دمشقی یکی از زیباترین جاذبه های این روستا است. مناظر روستا بسیار زیباست. خنکی آب و چشمه‌های فراوان روستا گرمای تابستان را می‌شوید و روح و جسم شما را تازه می‌کند.

وفور داروهای گیاهی در این روستا عده ای را برای تهیه داروی گیاهی مورد نظر خود به آذران برزک می کشاند. روستاییان به زبان محلی صحبت می کنند و هنوز فرهنگ گذشته خود را حفظ می کنند.

همه این ویژگی های خاص و دلپذیر روستا روحیه شما را بالا می برد. در واقع هرگاه گردشگر پس از گذر از جاده های طولانی و پر پیچ و خم وارد این روستا شود، با طراوت و شکوه طبیعت و زندگی سنتی مواجه می شود. و همین ها کافی است تا بار سنگین سفر را از روی دوششان بردارد. اهالی روستا با یک لیوان آب خنک یا شاید یک لیوان شیر محلی از شما پذیرایی می کنند. آنها شما را به نشستن روی حصیرهای دست سازشان در ایوان دعوت می کنند یا شاید در هوای سرد زمستان دور کرسی خود بنشینید.

28. سید ضیاءالدین و قدمگاه حضرت علی

کاشان مملو از بناهای زیارتی قدیمی است که نشان از فرهنگ مذهبی مردم این شهر از گذشته های دور دارد. حرم سید ضیاءالدین و قدمگاه حضرت علی دو تن از این مکان‌های مذهبی و تاریخی هستند که قدمت آن‌ها به دوران سلجوقیان می‌رسد. گنبدی ندارد و با ورود به آن با سازه ای چوبی مواجه می شوید که سنگ قبر سیدضیاءالدین را می پوشاند. قدمگاه حضرت علی صد متر فاصله دارد.

این بنا دارای معماری بسیار زیبایی است و ذوق غنی مردم آن زمان را در هنر به تصویر می کشد. در واقع حرم نه تنها یک جاذبه مذهبی ارزشمند بلکه یک جاذبه معماری و تاریخی بزرگ است. هر زمان که به این مکان سفر کردید، مطمئن شوید که بیشتر به دنبال آن هستید تا در حالی که مجذوب آن هستید، زیبایی و شکوه آن را از دست ندهید.

29. سن سان کاروانسرای

این کاروانسرا زیبا که دارای معماری ایرانی و تزئینات بسیار زیبا است متعلق به دوره صفویه است. کاروانسرای سن سن چهار کیلومتر با جاده قم – کاشان فاصله دارد. دو روستای آب شیرین و مشکان در دو طرف کاروانسرا قرار دارند.

با توجه به معماری آن می توان گفت حیاط چهار ایوانی است که به شکل مربع است. گل، خشت و آجر مصالحی است که در ساخت این کاروانسرا به کار برده اند. کاروانسرای سن سن کاشان یکی از معروف ترین و محبوب ترین کاروانسراها در بین مسافران شهر ری و قم بوده است. این بنای تاریخی از سال 1364 در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

30. مناره زین الدین

مناره زین الدین مربوط به قرن یازدهم تا سیزدهم میلادی است که توسط خواجه زین الدین بنیانگذاری شده است. البته در مورد زمان ساخت آن نظرات متفاوتی وجود دارد.

مادام دیولافوا، باستان‌شناسی که در دوره قاجار به ایران سفر کرده است، ادعا می‌کند که این مناره متعلق به قرن سیزدهم میلادی است که مصادف با دوره ایلخانی است. به هر حال تعیین تاریخ واقعی ساخت آن مستلزم مطالعه دقیق و موشکافانه است.

این مناره به عنوان مناره تاریخی کاشان نیز معروف است. از آجر ساخته شده و با کاشی فیروزه ای تزئین شده است. قسمت بالای مناره تخریب شده است به همین دلیل نمی توان ارتفاع دقیق آن را مشخص کرد. اما در برخی از نسخه های خطی تاریخی دوره قاجار آن را 47 متر رسانده اند.

در داخل مناره، یک ردیف مارپیچ از پله ها به سمت بالا قرار دارد. اما دکوراسیون خاصی در آنجا وجود ندارد. بالای مناره اتاق کوچکی بود که از آن به عنوان برج دیده بانی و محلی برای اعلام اخبار مهم به مردم استفاده می کردند.

در پایین مناره باقی مانده، کتیبه ای وجود دارد که به شدت آسیب دیده است. و این همه به دلیل عوامل طبیعی همراه با سهل انگاری انسان در این سال هاست.

این بنای تاریخی از سال 1932 در فهرست میراث ملی ایران قرار دارد.

دسته‌بندی سفر کجا بریم؟
اشتراک گذاری
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت