سوغات لار

بازدید: 121 بازدید
سوغات لار

سوغات لار

معرفی شهرستان لار و تاریخچه آن

لار شهری در جنوب استان فارس مرکز لارستان است . شهرستان لار در 330 کیلومتری جنوب شرقی شیراز و 190 کیلومتری شمال غربی بندرعباس واقع شده و 806 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. لار از نظر آب و هوا یکی از مناطق گرم و خشک است و دارای زمستان های معتدل و تابستان های خشک است.

لار در طول تاریخ همواره مرکز رویدادهای مهم تجاری، اقتصادی، مذهبی و سیاسی بوده است. این شهر امروزه به ویژه در اواخر زمستان و اوایل بهار منطقه ای زیبا برای گردشگران است.

با مرور صفحات بی‌شماری از برخی منابع مانند فرهنگ شهرها و قصبه‌های ایران یا دهخدا متوجه می‌شویم که تعداد شهرها یا شهرهای کوچکی به نام لار بسیار زیاد است. به عنوان مثال، چابهار و شهرکرد نیز دارای یک منطقه به نام لار هستند.

به نظر می رسد تا قرن هفتم و هشتم هجری قمری از لار خبری نبوده است، اما وجود راه های باستانی که از فیروزآباد و استخر از طریق خنج، علم رودشت، فال و اسیر به بندر باستانی سیراف، در جنوب و… می رفته است. بقایای آن در این مسیر، نشان از فرهنگ و تمدن پیش از اسلام لار است. لار در زمان ساسانیان به دلیل ساختن آتشکده در این شهر از شهرهای مهم به شمار می رفت.

این را حتی می شد از زبانی که مردم لار با آن صحبت می کنند آموخت. زبان و گویش ساکنان شهر، گویش های محلی لارستانی – فارسی است. گویش لارستانی نیز یکی از گویش های جنوب غربی ایران به شمار می رود که مربوط به زبان فارسی، لری و گویش تاتی است. بسیاری از زبان شناسان زبان لار را بازمانده فارسی ساسانی و زبان پهلوی می دانند.

%D8%B3%D9%88%D8%BA%D8%A7%D8%AA %D9%84%D8%A7%D8%B1 %D8%B4%D9%87%D8%B1 %D9%82%D8%AF%DB%8C%D9%85%DB%8C

برخی می گویند بر اساس تاریخ اساطیری و افسانه ای، قدمت لار همراه با نام فرمانروایان آن به زمان گرگین میلاد می رسد. این افراد به برخی ابیات قدیمی در کتب اشاره می کنند و می گویند که نام لار زمانی پس از این گرگین میلاد لاد بوده است. بعداً لاد به لار تبدیل شد. این فرض نیاز به پشتیبان گیری جدی دارد.

شهرستان لار به دلیل مجاورت با خلیج فارس محل پذیرایی گردشگران خارجی و ایرانیان مقیم کشورهای حاشیه خلیج فارس است که از دیرباز دارای فرودگاه بین المللی بوده است.

شهری با آب انبارهای متعدد و زیبا، نخلستان های سرسبز، مردمانی خونگرم و طبیعتی خاص که از دیرباز محل اقامت مسافران بوده است.

از آثار تاریخی پیش از اسلام در لار می توان به آرامگاه بات، آتشکده کاریان، قلعه اژدها و بازار قیصریه لار اشاره کرد.

آرامگاه بات یکی از آثار باستانی به جای مانده از کاخ های هخامنشی در لار استان فارس است. این اثر از نظر معماری و نقش و نگارهایی که بر دیوارهای آن حک شده شباهت زیادی به تخت جمشید دارد. ستون‌ها و سرستون‌های این کاخ از نظر حجم و شکل دقیقاً شبیه سرستون‌های تخت جمشید و گل نیلوفر آبی است که از ویژگی‌های معماری تخت جمشید است.

%D8%B3%D9%88%D8%BA%D8%A7%D8%AA %D9%84%D8%A7%D8%B1 %D8%A7%D8%AB%D8%B1 %D8%A8%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86%DB%8C

بازار قیصریه لار مجموعه ای نفیس و متنوع از معماری باستانی و قدیمی ترین بازار ایران است. جلوه‌های بارز شیوه‌ها و فنون معماری گذشته از پیش از صفویه تا قاجار را می‌توان در این مجموعه تاریخی مشاهده کرد. با وجود گرد و غباری که صدها سال بر چهره آن وجود داشت، همچنان قوی است که برخی زمین لرزه هایی که لار را مخدوش کرده، آسیبی به بازار وارد نکرده است.

جالب است بدانید که بازار وکیل شیراز از بنای بازار قیصریه لار الگوبرداری شده است با این تفاوت که بازار وکیل آجری و بازار قیصری لار سنگی است.

جاده ادویه یکی از جاده های تاریخی مربوط به جاده ابریشم در دوره صفویه بوده است. محصولاتی مانند ادویه و پارچه از هند وارد بندرعباس می شد و از آنجا از طریق این جاده از طریق جهرم و فارس به مرکز ایران می رسید. به همین دلیل این جاده به جاده ادویه معروف است. بقایای این جاده باستانی در لار نمایان است. به برخی ادویه ها اهمیت می دهید؟

این شهر به دلیل دسترسی به جاده های تجاری ایجاد شد و به همین دلیل رونق گرفت. این جنبه از دیرباز تا کنون جوهر لار بوده است. شهر لار به خاطر بازارها و تجارت های بین المللی اش معروف است.

هنگامی که صفویان به سلطنت رسیدند، یکی از اهداف اصلی آنها غیر از حفظ کشور، توسعه نظام تجارت بود. بار دیگر این جنبه تجاری لار به دلیل قرار گرفتن در مسیر تجاری اصفهان به خلیج فارس مورد توجه آنها قرار گرفت. در دوره صفویه به استانی مهم و وسیع در جنوب ایران تبدیل شد و سکه تجاری خود را ضرب کرد.

مذهب مردم لار اسلام است، 60 درصد مردم آن شیعه و 40 درصد اهل سنت هستند.

این اسناد نشان می دهد که شهر لار بارها بر اثر زمین لرزه هایی که ۷۰۰ سال پیش و هر ۴۵ یا ۹۰ سال یکبار رخ داده، ویران شده است.

آخرین زلزله هولناک در اردیبهشت ماه سال 60 در لار رخ داد که در نتیجه آن شهر جدید لار با کمک خیرین و بر اساس نقشه های جالب و شگفت انگیز طراحی و ساخته شد.

در شهر جدید لار همه خیابان ها با هم تلاقی می کنند و هیچ بن بست و حتی کوچه ای در شهر وجود ندارد. خیابان های عریض و ساختمان های کم ارتفاع و مستحکم به مردم شهر شانس بیشتری برای زنده ماندن در برابر زلزله می داد.

مردم لار علاقه زیادی به هنرهای محلی دارند و هر ساله تئاترهای محلی در این شهر اجرا می شود که مورد توجه مردم نیز می باشد. این تئاترها به زبان مادری خود لری توسط نویسندگان توانا نوشته شده است.

سوغات لار

شهرستان لار، واقع در استان فارس، به دلیل تاریخچه غنی و فرهنگ متنوع خود، سوغاتی‌های معروف و متنوعی دارد. این سوغاتی‌ها نه تنها نمادی از فرهنگ و مهارت‌های محلی هستند، بلکه می‌توانند تجربه‌های لذت‌بخش و یادگاری‌های خوبی برای بازدیدکنندگان به ارمغان بیاورند. در زیر به معرفی سوغات لار و برخی از سوغاتی های معروف این شهرستان می‌پردازیم:

خرما : خرماهای لار به‌خصوص نوع “مجاهدی” و “برحی” بسیار معروف هستند و به دلیل کیفیت و طعم شیرین‌شان، شهرت زیادی دارند.

گلاب :گلاب لار به عنوان سوغات لار  یکی از باکیفیت‌ترین گلاب‌های تولیدی در ایران است و به خاطر عطر و طعم خاصش بسیار شناخته شده است.

عرقیات گیاهی :عرقیات گیاهی مانند عرق نعنا، عرق بیدمشک و عرق کاسنی از دیگر محصولات مرغوب این منطقه هستند که به‌طور محلی تهیه می‌شوند.

زردچوبه و ادویه‌جات: زردچوبه دیگر سوغات لار است و به همراه دیگر ادویه‌جات تولیدی در لارستان به دلیل طعم و عطر خوبشان در آشپزی استفاده می‌شوند و مورد استقبال قرار دارند.

صنایع دستی:  محصولات سرامیکی و کاشی‌کاری با طراحی‌های زیبا و رنگارنگ از دیگر زیرمجموعه های سوغات لار است. بافته‌های سنتی مانند گلیم و فرش با طرح‌های محلی، از دیگر سوغات مهم این منطقه به شمار می‌آیند.

شیرینی‌های محلی : انواع شیرینی‌های محلی مانند باقلوا، نان گرده‌ای و سایر شیرینی‌های سنتی نیز جزئی از سوغات لار هستند.

زعفران : زعفران لار به عنوان سوغات لار به‌خاطر کیفیت و عطر خاصش شناخته شده است و به عنوان یکی از محصولات کشاورزی معتبر این منطقه معرفی می‌شود.

سوغات معروف لار

سوغات لار به خاطر مسقطی اش شهرت بیشتری نسبت به قبل دارد. حلوای مسقطی لار یکی از معروف ترین سوغاتی های لارستان است. همانطور که از نام آن پیداست، شیرینی با ترکیبی از نشاسته، روغن، مغز پسته، آرد، شکر و رنگ های گیاهی است.

%D9%85%D8%B3%D8%B7%D9%82%DB%8C %D9%84%D8%A7%D8%B1 %D8%B3%D9%88%D8%BA%D8%A7%D8%AA %D9%84%D8%A7%D8%B1

این حلوا منسوب به یکی از شهرهای عمان به نام مسقط است که تجار لارستانی در سفر به آن شهر طرز پخت آن را آموختند و به لارستان آوردند. این حلوا هم اکنون در بسته بندی های زیبا و رنگارنگ و طعم های مختلف به شهرهای دیگر ایران صادر می شود.

سوغات لار از کجا بخریم؟

  • تنها خرابه هایی از قلعه قدمگاه که زمانی چشمگیر بود باقی مانده است. قبلاً برای دفاع مورد استفاده قرار می گرفت و در بالای شهر باستانی بر روی یک سکوی بلند قرار داشت که توسط شیب های تند احاطه شده بود.
  • اگر می‌خواهید سوغات لار و سوغاتی‌های منحصربه‌فرد این شهر را تهیه کنید، به بازار شلوغ قیصریه در شهر قدیمی لار نگاه کنید. این یک نمونه عالی از معماری سنتی ایران است و الهام بخش تعدادی از بازارها در سراسر کشور بوده است.
  • ویژگی اصلی خط افق شهر، مسجد رنگارنگ لار است . گنبد فیروزه‌ای خیره‌کننده و مناره‌های پرآذین در کنار پس‌زمینه بیابانی روشن‌تر به نظر می‌رسند.
  • قلعه اژده پیکار نام خود را از ساختار نسبتاً غیرمعمول خود گرفته است، با سه بخش مجزا که در کنار هم قرار گرفته اند و شبیه یک اژدها هستند. همچنین یکی از قدیمی ترین قلعه های منطقه است که قدمت آن به دوران قبل از اسلام باز می گردد.
  • رودخانه شور از مجموعه نهرهایی که از کوه های سیاه، ملک تیر و جم سرچشمه می گیرند تشکیل می شود. بر فراز رودخانه، پل چشمگیر عباسی قرار دارد که دارای هفت ستون است که اکثر آنها هنوز سالم هستند.
  • در کوه‌های سراوان، درست خارج از لار، می‌توانید حکاکی‌های پیچیده‌ای را ببینید که قدمت آن به دوره ایلامی بازمی‌گردد . این صحنه دو چهره نمادین، یک مرد و یک زن را نشان می دهد که هر دو شاخ بر سر دارند.

نکاتی برای مسافران

منطقه حفاظت شده لار در سال 2001 به عنوان یک پارک ملی اعلام شد. این منطقه همیشه در بین گردشگرانی که از گل‌های وحشی و گیاهان به نمایش گذاشته شده از محبوبیت زیادی برخوردار است.

دسته‌بندی سوغات شهرهای ایران
اشتراک گذاری
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید

No products in the cart.

ورود به سایت