طرز تهیه حلیم

بازدید: 27 بازدید
تهیه حلیم

طرز تهیه حلیم خانگی خوشمزه با بلغور گندم و گوشت

طرز تهیه حلیم

حلیم یکی از غذاهای سنتی و خوشمزه است که معمولاً در ماه رمضان و همچنین در مراسم‌های خاص تهیه می‌شود. این غذا که به‌عنوان یک وعده‌ غذایی کامل به حساب می‌آید، معمولاً از گندم، گوشت (معمولاً گوشت مرغ یا گوشت گوسفند)، برنج و ادویه‌جات تهیه می‌شود.

حلیم از دیرباز نقش مهمی در فرهنگ آشپزی ایرانی داشته است. آنها به طور کلی از غلات تشکیل شده اند – اگرچه برخی از انواع آنها حاوی حبوباتی مانند عدس هستند – که به خوبی له می شود و همراه با گوشت خرد شده یک وعده غذایی پر و انرژی زا می شود. به همین دلایل از دیرباز به عنوان یک وعده غذایی قبل از سحر و بعد از غروب آفتاب در ماه رمضان محبوب بوده است.

در اصطلاح غربی، حلیم به عنوان یک فرنی غلیظ توصیف می شود. انواع مختلفی از حلیم وجود دارد که نام آنها اغلب به عنصر اصلی شناسایی اشاره می کند. مهم‌ترین و معروف‌ترین نسخه از نظر تاریخی، با توت‌های گندم و گوشت بره، پخته میشد.

از قرن دهم پس از میلاد، این غذا از مغازه‌های تخصصی پخت حلیم خریداری می‌شد و به عنوان یک صبحانه مقوی در زمستان مصرف می‌شد و با شکر و پودر دارچین تزئین می‌شد و آن را هم به یک غذای خوش طعم و هم شیرین تبدیل می‌کرد. در قرن‌های گذشته، حلیم به روزها آماده‌سازی و تجهیزات ویژه نیاز داشت تا به قوام یکنواخت و کشسان خود دست یابد. حلیم امروزه همچنان در ایران و مناطق اطراف آن مطرح است و اغلب نه تنها برای صبحانه بلکه برای ناهار و شام نیز سرو می شود. در اینجا نگاهی به منشا و مواد اصلی این غذای گندم ایرانی و طرز تهیه آن در خانه می اندازیم.

حلیم به مقاومت در برابر گرسنگی برای ساعات طولانی کمک می کند. حلیم سنتی بدون پوست دانه است اما در اینجا ما آنها را حذف نکردیم تا سریعتر و سالم تر باشد .

مهمترین ویژگی حلیم خاصیت کش آوردن آن است. استفاده از گوشت در حلیم به قوام آن کمک می کند. بهترین انتخاب ها گردن یا دنده گوسفند هستند زیرا نرم و چرب هستند. برخی افراد دوست دارند از بوقلمون نیز استفاده کنند.

مواد لازم در این طرز تهیه حلیم

طرز تهیه حلیم

  • گوشت: 500 گرم (گوسفند یا گوساله)
  • گندم: 1 لیوان (خیس خورده)
  • جو یا عدس: 1/2 لیوان
  • پیاز: 1 عدد بزرگ (خرد شده)
  • روغن: به مقدار لازم
  • زردچوبه: 1 قاشق چای‌خوری
  • دارچین: 1 قاشق چای‌خوری
  • نمک و فلفل: به مقدار لازم
  • شکر: به مقدار لازم (اختیاری)
  • آب: به مقدار لازم
  • تزیینات: پیاز داغ، مغز بادام یا پسته خرد شده، دارچین

طرز تهیه حلیم

مرحله 1 : تهیه گوشت،سرخ کردن پیاز و گوشت: بهترین گوشت برای پخت حلیم گوشت بره تازه است. (البته می توان از گوشت گوساله هم استفاده کرده که به نسبت چربی کمتری داشته و طبع آن سرد است).

  1. پختن گوشت:
    • در یک قابلمه بزرگ، 1 لیتر آب بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید.
    • گوشت بره را به تکه‌های کوچک تقسیم کنید. پیاز را خرد کرده و روی حرارت با کمی روغن سرخ کنید تا طلایی شود.
    • گوشت بره را به پیاز اضافه کنید و به مدت 5 تا 10 دقیقه تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
    • سپس مقداری زردچوبه، فلفل و نمک به آن اضافه کنید.
  2. انتقال گوشت به آب:
    • بعد از سرخ کردن گوشت، آن را به قابلمه آب اضافه کنید و حرارت را بالا ببرید تا آب به جوش بیاید.
  3. پختن گوشت:
    • پس از جوش آمدن، حرارت را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید. اجازه دهید گوشت به آرامی بپزد تا نرم و پخته شود (حدود 1.5 تا 2 ساعت).

طرز تهیه حلیم با گوشتطرز تهیه حلیم با گوشت گاو یا گوسفندی

طرز تهیه حلیم با گوشت گوسفندیطرز تهیه حلیم- پختن گوشت

بعد از سرخ کردن گوشت، هنگامی که گوشت به اندازه کافی خنک شد، از 2 چنگال یا دستان خود برای جدا کردن استخوان استفاده کنید و گوشت را به رشته های بلند و نازک خرد کنید.

طرز تهیه حلیم- گوشت بره پاک شده

مرحله 2 : فرایند پخت گندم در حلیم

  1. خیس کردن گندم:
    • قبل از پخت، گندم را به مدت 8 تا 12 ساعت (بهتر است شب تا صبح) در آب خیس کنید. این کار باعث نرم شدن گندم و کاهش زمان پخت آن می‌شود.
  2. جویدن گندم:
    • بعد از خیس کردن، آب گندم را خالی کرده و آن را زیر آب سرد بشویید تا هر گونه آلودگی یا نشاسته اضافی از آن جدا شود.
  3. پخت گندم:
    • گندم را به قابلمه‌ای بزرگ اضافه کنید و آب کافی روی آن بریزید (حدود 5 تا 6 لیوان آب).
    • می‌توانید در این مرحله نمک و ادویه‌جات دلخواه (مثل زردچوبه) را نیز اضافه کنید تا طعمی بهتر بگیرد.
  4. پختن گندم:
    • حرارت را بالا ببرید تا آب به جوش بیاید، سپس حرارت را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید.
    • اجازه دهید گندم به آرامی بپزد. این مرحله ممکن است بین 3 تا 4 ساعت طول بکشد. در طول پخت، گاهی مخلوط را هم بزنید تا گندم ته نگیرد و نچسبد.
  5. پوره کردن:
    • وقتی گندم کاملاً پخته و نرم شد (گندم باید به راحتی با چنگال یا قاشق له شود)، آن را از روی حرارت بردارید.
    • در این مرحله می‌توانید گندم را با استفاده از یک مخلوط‌کن برقی، یا با یک چنگال بزرگ یا گوشت‌کوب دستی له کنید تا به شکل یک مخلوط کرمی درآید.

نکته: برای دست‌یابی به قوام مناسب، توجه کنید که نسبت آب به گندم مناسب باشد و مطمئن شوید که در طول پخت، میزان آب کافی دارید تا گندم نسوزد و پخته شود.

حلیم مرحله 3حلیم مرحله 4
حلیمIMG 9194

مرحله 3 :اضافه کردن گوشت به گندم

وقتی گوشت به‌خوبی پخته و سرخ و نرم شد، آن را از قابلمه خارج کنید و با چنگال یا مخلوط‌کن آن را خرد یا له کنید. می‌توانید مقدار دلخواهی از آب گوشت را برای طعم‌دهی بیشتر به گندم اضافه کنید.

اکنون گوشت له شده را به قابلمه گندم پخته شده اضافه کنید و به آرامی هم بزنید تا همه مواد با هم ترکیب شوند.

مرحله 4 :پخت نهایی حلیم

حلیم را به مدت 30 دقیقه دیگر روی حرارت ملایم بپزید. با یک قاشق چوبی بزرگ هم بزنی دتا طعم‌ها خوب مخلوط شوند تا خامه ای غلیظ شود و حلیم به قوام دلخواه برسد، بعد از 30 دقیقه چند قالب کره را اضافه کنید و حدود 2 دقیقه هم بزنید تا کره کاملا ذوب شود.  در این مرحله، اگر احساس کردید نیاز به نمک یا ادویه دیگری دارید، می‌توانید اضافه کنید.

حلیم مرحله 7

طرز تهیه حلیمطرز تهیه حلیم- حالت کش سانی

خاستگاه و تاریخچه حلیم

اگرچه روایات کمی متفاوت در مورد پیدایش حلیم وجود دارد، اما همه حاکی از آن است که این حلیم از منطقه جغرافیایی ایران و افغانستان امروزی سرچشمه گرفته و سپس به سایر نقاط خاورمیانه، آسیای مرکزی، قفقاز و هند رفته است.

در یک روایت، حلیم به سلسله افسانه ای کیانیان در فولکلور ایرانی بازمی گردد. حلیم در شاهنامه، حماسه ملی ایران، و در اوستا، متون مقدس دین زرتشت توصیف شده است. در روایتی دیگر، منشأ حلیم به قرن ششم خسرو اول پادشاه ساسانی ایران نسبت داده شده است.

پس از فتح ایران توسط مسلمانان در قرن هفتم حلیم به عنوان یک غذای مهم در این منطقه باقی ماند. در واقع، The Legendary Cuisine of Persia نوشته مارگارت شیدا از حلیم به عنوان غذای مورد علاقه حضرت محمد یاد می کند.

قدیمی‌ترین دستور پخت حلیم از قدیمی‌ترین کتاب آشپزی زبان عربی قرون وسطایی بازمانده از قرن دهم است. نویسنده در این کتاب آشپزی قرون وسطایی شعری را می خواند که در آن امپراتوری ایرانی ساسانی را خلق حلیم دانسته است. این دستور پخت باقیمانده از قرن دهم به طرز قابل توجهی شبیه روش تهیه معاصر است.

در قرن سیزدهم، حلیم به اندازه‌ای در منطقه محبوب شد که نسخه‌های مختلفی پخته می‌شد، از جمله حلیم برنج و حلیم پسته – و نسخه‌هایی از این غذا در حداقل دو کتاب آشپزی زبان عربی قرون وسطی قرن سیزدهم گنجانده شد که بسیاری از غذاهای منشأ ایرانی در آن‌ها وجود داشت. با اسامی عربی توصیف شد.

در زبان فارسی معاصر دو املای حلیم متفاوت است. آنها هلیم و حلیم هستند. هر دو یکسان تلفظ می شوند: حلیم. بیشتر کتاب‌های آشپزی تاریخی از املای حلیم و بیشتر کتاب‌های آشپزی معاصر از املای هلیم استفاده می‌کنند.

قبل از قرن بیستم، حلیم معمولاً با نام دیگری به نام هریسه نیز شناخته می شد . در برخی از استان‌های جنوبی ایران در کرانه‌های خلیج فارس و خلیج عمان، هنوز به آن حریسه می‌گویند و در بسیاری از کشورهای عرب زبان منطقه که غذاهای مشابه با نام‌های مختلف قدمت طولانی داشته‌اند، به آن حریسه می‌گویند.

تاریخچه در برخی از کشورهای دیگر، به عنوان مثال در ارمنستان، غذاهای مشابه به عنوان هریسا شناخته می شود، نباید با سس تند آفریقای شمالی با همین نام اشتباه گرفته شود. علاوه بر ایران و کشورهای عرب زبان، حلیم در افغانستان معاصر و در مناطق خاصی از هند نیز به خوبی شناخته شده و محبوب است. برخی از مسلمانان هند ترجیح می دهند این غذا را دلیم بنامند زیرا حلیم نام دیگری برای خداوند است.

در بسیاری از کشورهای جهان، از ایران گرفته تا هند و افغانستان و در سراسر جهان عرب، حلیم در ماه مبارک رمضان بیشتر در دسترس است. این غذای پر انرژی و پر انرژی برای وعده سحری – قبل از روزه روزانه و افطار بعد از غروب افطار است. در روز عاشورا، روز دهم محرم، اولین ماه تقویم اسلامی، مسلمانان شیعه به مناسبت شهادت نوه حضرت محمد (ص) به مقدار زیاد حلیم می کنند تا به عنوان صدقه تقسیم شود.

حلیم علاوه بر اهمیتی که برای مسلمانان در ماه مبارک رمضان دارد، غذای شبات ویژه برخی از خانواده های یهودی ایرانی است. برخی از مسیحیان در ایران و مناطق اطراف آن، به ویژه در لبنان و سوریه، در روز رستاخیز (معروف به عید رعیت) حلیم درست می کنند. زرتشتیان حلیم را خوراکی برای مراسم خاصی مانند سالگرد درگذشت اعضای خانواده می دانند.

ویژگی‌ها

  • غذای سنتی: حلیم یک غذای معروف در فرهنگ‌های اسلامی، به ویژه در ایران، پاکستان، و هند است.
  • غذای مقوی: این غذا به دلیل ترکیبات مغذی و پخته شدن طولانی، دارای بافتی نرم و لطیف است.
  • سرشار از انرژی: به دلیل وجود منابع پروتئینی و کربوهیدراتی، حلیم انرژی فراوانی را تأمین می‌کند.

ترفندهای مهم

  • بهتر است گندم را از یک شب قبل خیس کنید.
  • هرچه گندم بیشتر بپزد، بافت بهتر و طعم‌های غنی‌تری دریافت می‌کنیم.
  • از خرید گندم استریل شده خودداری کنید. آنها بی مزه و از نظر مواد معدنی ضعیف هستند.
  • در حالی که حلیم هنوز داغ است، یک قاشق کره بریزید و دارچین بپاشید.
  • خوردن حلیم لذت بخش است، با یک نسخه نمکی شروع کنید و هر زمان که دوست داشتید “دسر” بخورید روی آن شکر بپاشید و لذت ببرید!
  • حلیم اصلی ایرانی با گندم و بره درست می شد. در طول قرن‌ها، آشپزهای حرفه‌ای و خانگی طیف گسترده‌ای از حلیم‌ها را ایجاد کرده‌اند که نام‌هایی به آن‌ها داده می‌شود که مواد اصلی را مشخص می‌کنند. حلیم علاوه بر گوشت بره از گوشت گاو، بوقلمون، مرغ، اردک و غاز درست می‌شود. بهترین برش های گوشت گاو برای حلیم چاک، دنده کوتاه استخوانی، ساق پا و دم گاو است. بهترین برش مرغ یا بوقلمون برای حلیم سینه های استخوانی است.

  • اعتقاد بر این است که معرفی انواع مرغ تلاشی از سوی آشپزهای خانگی برای کوتاه کردن فرآیند پخت است، زیرا گوشت مرغ معمولی یا حتی بوقلمون زودتر از سایر گوشت ها تمیز و جداسازی می شود. در واقع، حلیم بوقلمون در حال حاضر یکی از رایج ترین گونه ها است. نوع مرغ و بوقلمون مشابه نسخه بره اما با زمان پخت کمتر تهیه می شود.

  • حلیم علاوه بر گندم با انواع دیگر غلات، حبوبات یا آجیل از جمله جو، برنج و عدس درست می شود. یک زیر طبقه مهم و محبوب حلیم وجود دارد که بادمجان عنصر اصلی آن است. برخی از گونه های منطقه ای ممکن است دارای پسته، شیر یا دانه های خشک تخمیر شده باشند.

  • گندم را می توان در مرحله 5 پخت، فرآوری و صاف کرد و تا 2 روز در ظرف دربسته در یخچال نگهداری کرد. پس از سرد شدن به یک بلوک ژلاتینه ضخیم تبدیل می شود. وقتی حلیم را آماده کردید، آن را به آرامی روی حرارت متوسط ​​رو به پایین در قابلمه ای که قرار است برای درست کردن حلیم از آن استفاده کنید و در حین اضافه کردن آب یا آب اضافی گوشت حاصل از پختن گوشت، 1/4 فنجان به آن اضافه کنید، گرم کنید.

  • گوشت بره را می توان پخت، استخوان ها را جدا کرد و بصورت خرد شده در ظرف دربسته تا 4 روز در یخچال نگهداری کرد.

  • حلیم را می توان تا 3 روز در ظرف در بسته خنک کرد و در یخچال نگهداری کرد. آن را به آرامی روی حرارت متوسط ​​رو به پایین در یک قابلمه گرم کنید، هر بار 1/4 فنجان آب گوشت یا آب باقیمانده را به آن اضافه کنید تا به قوام خامه‌ای و کش داری اولیه خود بازگردد.

  • حلیم را می توان تا 2 ماه منجمد کرد. وقتی مقدار زیادی باقیمانده غذا دارید، آنها را در ظروف جداگانه  در فریزر  نگهداری کنید.

محاسن طرز تهیه حلیم با گوشت

  • مغذی: سرشار از پروتئین و فیبر، مناسب برای افرادی که به رژیم غذایی سالم و مغذی اهمیت می‌دهند.
  • قابل هضم: به علت پخته شدن طولانی و نرم بودن بافت، برای دستگاه گوارش مناسب است.
  • انرژی‌زا: گزینه‌ای مناسب برای تقویت انرژی، به ویژه در روزهای مذهبی و روزه‌داری.

کاربردهای طرز تهیه حلیم با گوشت

  • غذای روزمره: برای وعده‌های غذایی اصلی یا افطاری در ماه رمضان.
  • مناسبت‌های خاص: در مراسم‌ها و جشن‌ها به عنوان غذای ویژه سرو می‌شود.
  • تغذیه ورزشکاران: به عنوان منبع انرژی پیش و پس از تمرینات بدنی.

کالری در این طرز تهیه حلیم

حلیم به طور تقریبی حاوی 250 تا 300 کالری در هر 100 گرم است. این مقدار ممکن است بسته به نوع گوشت و روغن استفاده شده متفاوت باشد.

توصیه مصرف

  • مناسب برای گروه‌های سنی مختلف: حلیم برای بزرگسالان و کودکان مفید است، اما توجه به مقدار مصرف ضروری است.
  • در دوران بیماری: می‌تواند گزینه مناسبی برای افرادی که نیاز به غذای نرم و قابل هضم دارند، باشد.
  • تعداد وعده: به عنوان یک وعده غذایی کامل می‌توان آن را به تنهایی یا همراه با نان مصرف کرد، ولی باید به اندازه مصرف توجه کرد.
دسته‌بندی طرز تهیه
اشتراک گذاری
نوشته‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید

No products in the cart.

ورود به سایت