سوغات شهر اصفهان
کاوش در سوغات یک شهر اغلب بهترین قسمت هر سفر است و اصفهان ، قلب تپنده ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. در حالی که بسیاری با شیرینیهای سنتی اصفهان مانند گز و پولکی آشنا هستند، غذاهای خوشمزه دیگری نیز وجود دارد که میتوان به عنوان سوغاتی از آن استفاده کرد.
بطور کلی، وقتی صحبت از سوغات اصفهان می شود، فهرست طولانی و بی پایانی از خوشمزه ترین شیرینی ها و غذاهای فوق العاده به ذهن خطور می کند.
شما در سفر به اصفهان انتخاب های زیادی دارید زیرا این شهر با سوغاتی های بی نظیر و خارق العاده در ایران است.
خرید در اصفهان لذت بخش است و در هر گوشه آن چیز جدیدی وجود دارد. فروشگاه های کوچک و بزرگ، بازارهای سنتی و مراکز خرید مدرن، حتی فروشندگان خیابانی همگی محصولات جذاب و دیدنی زیادی دارند.
پس بهتر است قبل از سفر به اصفهان نگاهی به برخی از این سوغاتی ها بیندازید تا هنگام خرید از مغازه ها دچار سردرگمی نشوید زیرا همانطور که قبلاً گفتیم گزینه های زیادی پیش روی شماست.
شیرینی و خوراکی
شیرینی ها و خوراکی های اصفهان به عنوان سوغات اصفهان بسیار مورد پسند و قابل توجه است. خرید آن ها به عنوان سوغاتی برای دوستان و عزیزانتان می تواند بهترین گزینه محسوب شود چرا که زیاد گران نیستند و در عین حال خوشمزه و صمیمی هستند. بنابراین، می توانید به راحتی آنها را با یک جعبه خوشمزه شگفت زده کنید.
با ما همراه باشید تا به سرزمین زاینده رود سفر کنیم و سوغاتی های لذیذ آن را کشف کنیم! در اینجا برخی از بهترین توصیه های ما آمده است:
1. گز اصفهان : شیرینی امضای اصفهان
گز یک خوراکی لذیذ و معروف سوغات اصفهان است که قدمت آن به 450 سال از دوران صفویه می رسد . گز مدرن که به طور سنتی از شیره گیاه انگبین تهیه می شود، از گلاب، شکر، سفیده تخم مرغ، آجیل و خلال پسته تشکیل شده است.
گز که در اصفهان منحصر به فرد است، به اشکال مختلفی تولید می شود که رایج ترین آن قطعات لقمه ای است. یکی دیگر از انواع پرطرفدار گز اردی است که برای افزایش ماندگاری و کاهش شیرینی آن با آرد پوشانده می شود و به دلیل ماهیت نامرتبش به آن لقب بازیگوش « گز دردسرساز » داده اند.
2. پولکی
پولکی به عنوان سوغات اصفهان یکی دیگر از شیرینی های دوست داشتنی اصفهانی است که شبیه به آب نبات رقیق و سکه ای است که در طعم های مختلف مانند زعفرانی، لیمویی، پسته ای، نارگیلی، کنجدی، عسلی، کاکائویی و نعنایی موجود است.
درست کردن این خوراکی ساده است و در تضاد با گز پیچیده تر است و به ویژه در میان مردم محلی محبوب است.
3. کورکی: یک وسوسه شیرین
کورکی سوغات اصفهان است. هنگامی که کورکی را امتحان کنید ، احتمالاً عاشق این شیرینی لطیف و لذیذ خواهید شد که از چربی حیوانی و ترکیبی از آرد تهیه شده است.
بافت و طعم بی نظیر کورکی که در طعم های وانیلی، زعفرانی و شکلاتی موجود است، آن را در بین بازدیدکنندگان و مردم محلی محبوب کرده است.
4. برشتوک
در حالی که برشتوک در شهرهای مختلف ایران رایج است، نسخه اصفهان به ویژه به دلیل طعم متمایز و لذت بخش خود شهرت دارد.
برشتوک اصفهان که از آرد نخود یا گندم مخلوط با روغن، شکر، هل و پودر قند درست میشود، بهخاطر طعم و مزهی بدیع و صنایع دستیاش متمایز است.
5. سوهان عسلی
سوهان عسلی اصفهانی که اغلب با قم مرتبط است، شیرینی رقیق و خوشمزه ای است که عمدتاً از بادام و پسته درست می شود. موادی مانند عسل، کره، شکر، گلاب و زعفران نه تنها به طعم غنی آن کمک می کنند، بلکه آن را به یک خوراکی مغذی تبدیل می کنند.
به طور معمول سوهان عسلی در ورق هایی به فروش می رسد که به صورت سفارشی در اندازه های دلخواه برش داده می شوند.
6. عسل خوانسار
عسل خوانسار نه تنها یکی از مرغوبترین عسلهای ایران است، بلکه یکی از سوغاتیهای پرطرفدار اصفهان است. انواع آن عبارتند از خار زرد، گرگ و میش و عسل گل زنگی که هر کدام به دلیل طعم و عطر دلپذیر خود شناخته شده اند.
7. دوغ و گوشفیل
ترکیب دوغ (یک نوشیدنی ماست خوش طعم) و گوشفیل (یک شیرینی شیرین) ممکن است غیرعادی به نظر برسد، اما این ترکیبی است که بسیاری آن را به طرز شگفت آوری دلپذیر می دانند.
دوغ شور شیرینی گوشفیل را خنثی می کند و طعمی بی نظیر را ایجاد می کند. برای کسانی که به دنبال بردن این خوراکی ها به خانه هستند، ظروف 1.5 لیتری دوغ و گوشفیل بسته بندی شده در دسترس است.
غذاهای سنتی اصفهان
غذاهای هر شهر و دیار را می توان به عنوان سوغاتی آن به حساب آورد. ممکن است که نتوانید آن را با خود به شهر خودتان ببرید ولی دستور و طرز تهیه آن را می توانید در خانه استفاده کنید.
لذت خوردن غذاهای سنتی اصفهان; می تواند خاطره انگیزترین طعم ها را برای مسافرانی که برای گشت و گذار به این شهر سفر می کنند ایجاد کند. اصفهان شهری است که تاریخ و فرهنگ غنی و البته سوغاتی و غذاهای سنتی لذیذ دارد.
بریانی و خورش ماست اصفهان علاوه بر گز و سوهان که از مهمترین سوغات این شهر به شمار میروند، در میان کل مردم ایران و حتی برخی از گردشگران خارجی شهرت دارند.
شکی نیست که اصفهان رستورانهای شیکی هم دارد که غذاهای زیادی در شهر سرو میکنند که اکثر آنها بهترین غذاها را در اصفهان ارائه میکنند.
وقتی در مورد غذاهای محلی صحبت می کنیم، با لیستی طولانی از غذاهای بسیار خوشمزه مواجه می شویم که انتخاب از بین آنها دشوار است! هر فردی سلیقه خود را دارد و در ایران میلیون ها سلیقه و در دنیا میلیاردها سلیقه وجود دارد.
تنوع غذاهای سنتی که اغلب محلی تهیه می شوند و طعم های بی نظیر و لذیذی دارند، می تواند لذت هر سفری را دوچندان کند.
اصفهان به دلیل موقعیت جغرافیایی و آب و هوای خود، از گذشته تا به امروز دارای طیف وسیعی از غذاهاست. وقتی به فهرست غذاهای سنتی اصفهان نگاه می کنید، شاید ویژگی مشترک اکثر آنها را پیدا کنید: ظاهر ملایم آنها و اینکه معمولاً با نان سرو می شوند.
علاوه بر این، گوشت یکی از مواد اصلی غذاهای اصفهانی است. این مقاله شما را با برخی از بهترین غذاهای اصفهان آشنا می کند. با ما همراه باشید.
1. بریانی اصفهان
بدون شک یکی از معروف ترین و خوشمزه ترین غذاهای سنتی اصفهان بریانی است. بهترین و خوشمزه ترین غذاهایی که باید در اصفهان بچشید. بریانی که شبیه همبرگر است از مخلوط گوشت گردن گوسفند، ریه گوسفند، ادویه اصفهانی، پیاز، نمک و فلفل درست می شود.
بسیاری از مردم بریانی را بهترین غذایی که اصفهان داشته است می دانند.
برای پخت این غذای خوشمزه ابتدا باید گوشت بره و چربی دنبه را با پیاز و ادویه و آب بپزید. شما باید همین مراحل را برای ریه گوسفند دنبال کنید. زمانی که ریه پخته شد و آب آن خارج شد، توصیه می شود آن را کمی تفت دهید.
پس از پخت، مخلوط گوشت گوسفند و چربی دنبه را چرخ کرده و با کمی زعفران، نعناع خشک، نمک و فلفل یکبار دیگر چرخ کنید.
مخلوط به دست آمده به اندازه یک همبرگر کاهش یافته و در تابه سرخ می شود. در اصفهان تابه های مخصوصی برای تهیه بریانی وجود دارد که البته اگر به این تابه ها دسترسی ندارید می توانید از ظروف معمولی آشپزخانه استفاده کنید.
پس از سرخ شدن بریانی روی آن را با دارچین و خلال بادام و گردو تزیین کرده و با نان سنگک و سبزی تازه و دوغ سرو کنید.
2. کباب حسینی
کباب حسینی یکی از لذیذترین کباب ها به شمار می رود که تاریخچه تهیه و منشأ آن به استان اصفهان مربوط می شود. در واقع این غذا از تکه های گوشت درست می شود و سیخی که برای تهیه آن استفاده می شود، یک سیخ چوبی کوچک است که داخل ماهیتابه می رود. با توجه به مطالب فوق بدیهی است که این کباب را می توان به راحتی در منزل تهیه کرد.
برای تهیه این کباب می توان از گوشت یا مرغ استفاده کرد و از این نظر حد و مرزی وجود ندارد. هنگام استفاده از گوشت برای تهیه کباب حسینی، حتما از قسمت های نرم و بدون چربی گوشت استفاده کنید. گوشت، به ویژه گوشت گوسفند، دارای خواص بسیاری است، از جمله بالاترین ارزش غذایی تا حد باورنکردنی.
برای تهیه کباب حسینی که از بهترین غذاهای اصفهانی است، ابتدا سیخ های چوبی را در آب خیس کنید تا خیس شوند. سپس گوشت گوسفند را به قطعات کوچک برش دهید. سپس سیخ ها را چرب کرده و 1 تکه گوشت، 1 تکه چربی دنبه، 1 عدد پیاز کوچک و 1 عدد فلفل دلمه ای را اضافه کنید تا سیخ ها پر شوند.
سپس سیخ ها را در ماهیتابه بریزید و فلفل سیاه و دارچین و کمی زعفران بپاشید و در تابه را بپوشانید. پس از بند آمدن بخار، حرارت را کم کنید تا در دمای بسیار پایین بپزند. در نیم ساعت آخر پخت، در صورت تمایل می توانید مقداری رب گوجه فرنگی مخلوط شده با کمی نمک اضافه کنید و روی آن بریزید تا طعم مواد مخلوط شود و آب آن خارج شود.
اگر رب گوجه فرنگی دوست ندارید می توانید از زعفران هم استفاده کنید. بعد از اینکه آب آن کاملا کشیده شد، کباب شما آماده است. این کباب را در بسیاری از رستوران های معروف اصفهان نیز می توانید پیدا کنید.
3. قیمه ریزه
این یکی دیگر از غذاهای سنتی اصفهان است که با گوشت درست می شود. قیمه ریزه غذای خوشمزه و خوش رنگی است که تفاوت چندانی با قیمه معروف ندارد. زیرا هنگام تهیه این دو غذا از رب گوجه فرنگی و پیاز سرخ شده استفاده می شود. گوشت، آرد نخودچی، نعناع خشک، پیاز سرخ شده و رب گوجه فرنگی مواد اصلی این غذای خوش طعم هستند.
وقتی می خواهید این غذا را تهیه کنید، ابتدا باید گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده و آرد نخودچی مخلوط کنید و سپس سبزیجاتی مانند نعنا خشک را اضافه کنید. خوب مخلوط کنید و کوفته هایی به اندازه گردو درست کنید.
در قابلمه ای پیاز خرد شده را تفت دهید و آب و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید تا سس درست شود. کوفته ها را به سس اضافه کنید و اجازه دهید خوب بپزند. چاشنی را فراموش نکنید!
اگر می خواهید این غذای لذیذ را در اصفهان امتحان کنید، به شما توصیه می کنیم از مرکز شهر و محله های قدیمی اصفهان دیدن کنید، چرا که بسیاری از جوانان اصفهانی از وجود چنین غذاهایی بی اطلاع هستند و در نتیجه این کار را انجام می دهند. نمی دانم چگونه آنها را به خوبی آماده کنید.
4. خمیر و گوشفیل
گوشفیل از جمله غذاهای شیرین اصفهان است که بسیار پرطرفدار است و همیشه در ماه رمضان همراه با زولبیا و بامیا به فروش می رسد. برای تهیه این دسر خوشمزه از تخم مرغ، ماست، آرد و زعفران استفاده می شود.
پس از سرخ شدن گوشفیلها در روغن داغ، بلافاصله در شربت غلیظ مخصوصی ریخته میشود تا شربت جذب گوشفیلها شود.
جالب و عجیب این است که این شیرینی لذیذ همراه با خمیر مصرف می شود که اصفهانی ها این دو را مکمل یکدیگر می دانند. به این ترتیب باقلوا را با خمیر هم می خورند. اگر می خواهید این طعم متفاوت را هم تجربه کنید، باید یک بار در سفر به اصفهان آن را امتحان کنید.
خمیری که با گوشفیل مصرف می شود باید کمی ترش مزه داشته باشد و سبزی در آن قاطی نشود، در ضمن گوشفیل باید تازه باشد و شربت کمی داشته باشد. برای تهیه گوشفیل از آرد، ذرت، تخم مرغ و زعفران استفاده می شود.
بنابراین، اگر ترکیب دوغ و گوشفیل چیزی است که در اصفهان دوست دارید و می خواهید آن را در شهر امتحان کنید، باید در خرید دوغ و گوشفیل که یکی از بهترین غذاهای اصفهان به شمار می رود، موارد ذکر شده را در نظر بگیرید. می توان گوشفیل را نیز جزء سوغات اصفهان محسوب نمود.
5. خورش ماست
خورش ماست یکی از بهترین غذاهای اصفهان است و شاید خیلی ها فکر کنند که باید مانند سایر خورش ها با برنج خورد زیرا از نامش چنین می توان فهمید. اما خورش ماست که در کنار غذای اصلی و در بشقابهای جداگانه سرو میشود، تبدیل به غذای اصلی جشنهای باشکوه و مجللی مانند عروسی شده است.
با این وجود طعم لذیذ و متفاوت آن به هر سفره ای راه پیدا کرده است. این خورش خوش طعم که حاوی گوشت گردن گوسفند، ماست تغلیظ شده، زعفران و شکر است و معمولاً با خلال پسته و زعفران تزیین میشود، بهعنوان پیشغذا، دسر یا خوراکی سرد سرو میشود و از این نظر هیچ شباهتی با خورشهای ایرانی ندارد.
در واقع یکی از ویژگی های اصلی این غذای محلی طعم شیرین آن است و به همین دلیل معمولا به عنوان دسر سرو می شود. لذت یک کاسه خورش ماست نیز از سردی آن ناشی می شود که تا حدودی به دلیل وجود خود ماست در این پیش غذاست.
با این حال، این همه ماجرا نیست: یک خورش کشدار مانند حلیم بادمجان پیدا خواهید کرد که لذت غذا را دوچندان می کند.
در رستوران های حومه زاینده رود، خیابان های اطراف میدان نقش جهان، هتل های اصفهان و … این فرصت را خواهید داشت که بهترین خورش ماست زندگی خود را بچشید و آن را از دست ندهید. . خورش ماست قطعا یکی از علائم تجاری اصفهان است که به خودی خود دلیل خوبی برای سفر به این شهر است.
خورش ماست یکی از بهترین غذاهای اصفهان است که به دلیل رنگ اشتها آور و ظاهر دلپذیرش طرفداران زیادی دارد. در واقع ترکیب رنگ طلایی زعفران و تزیین آن با خلال پسته سبز و زرشک قرمز آنقدر چشمگیر است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد.
علاوه بر رنگ و لعاب خورش ماست، شاید کمتر دسری را نام ببرید که اینقدر سالم و مغذی باشد.
6. حلیم بادمجان
حلیم بادمجان یکی از محبوب ترین و شناخته شده ترین غذاهای بادمجان ایرانیان است که در شهرهای مختلف کشور با دستور پخت های مختلف تهیه می شود. طبیعتا باید بدانید که این غذا یکی از غذاهای محلی اصفهان است.
بادمجان یکی از خوشمزه ترین و محبوب ترین صیفی جات برای ما ایرانی ها محسوب می شود. می توانید با بادمجان انواع غذاهای لذیذ مانند گراتن بادمجان، کشک بادمجان، آش بادمجان، میرزقاسمی، خورش بادمجان، حلیم بادمجان، یتیمچه و … را تهیه کنید و از طعم فوق العاده لذیذ آنها در منزل لذت ببرید.
حلیم بادمجان یکی از غذاهای اصیل و سنتی ایرانی است و همانطور که از نامش پیداست با بادمجان (در فارسی بادمجان به معنی بادمجان) تهیه می شود. حلیم بادمجان یک غذای کامل و بسیار مقوی است و ممکن است به عنوان شام یا ناهار سرو شود ضمن اینکه بسیاری از افراد از این غذا به عنوان پیش غذا نیز استفاده می کنند.
مواد دیگر حلیم بادمجان سیر، برنج یا بلغور گندم، عدس یا لوبیا سفید، پیاز، کشک، گوشت بره، نعناع خشک، نمک، فلفل سیاه، زعفران دم کرده و زردچوبه است.
حلیم بادمجان بعد از تهیه کاملا شبیه حلیم گندم است به همین دلیل به آن حلیم بادمجان نیز می گویند. هنگام خوردن حلیم بادمجان، ظرف باید دراز باشد که یکی از نشانه های خوب آماده بودن این غذا است.
آن ویژگی ملایم حلیم بادمجان با استفاده از گردن بره یا گوشت دنده به دست می آید. این غذای لذیذ که معمولاً با نان سرو می شود، به عنوان پیش غذا برای اعیاد و جشن های مهم دیده می شود.
حلیم بادمجان اصفهان از بادمجان، گوشت بره، برنج، سیر، پیاز، زعفران دم کرده، کشک و نعناع خشک تهیه می شود. برای تهیه این غذا معمولا بادمجان ها را همراه با برنج و گوشت می پزند. البته بادمجان ها را هم می توان سرخ کرد.
سپس گوشت، برنج و بادمجان پخته شده را با هم له می کنند تا توده ای نرم و کشدار به دست آید. زعفران و کشک را در مرحله آخر اضافه می کنند تا به این غذا که یکی از بهترین غذاهای اصفهان است رنگ زردی بدهد.
7. کله جوش
کله جوش به عنوان سوغات اصفهان یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که منشا آن استان اصفهان است. اما در شهرهای خراسان و یزد و سایر نقاط ایران به روش های مختلف ساخته می شود. مواد اصلی کله جوش کشک، گردو و نعناع است.
اما در برخی از مناطق کشور برای تهیه کله جوش به جای کشک از ماست استفاده می کنند که طعم فوق العاده ای به غذا می بخشد.
گوشت جزو مواد معمولی این غذا نیست و به ندرت به آن اضافه می شود. به همین دلیل کله جوش به عنوان یک غذای خوب برای گیاهخواران محسوب می شود. ناگفته نماند که باید بدانید در برخی شهرها مانند زنجان و تبریز از کوفته برای تهیه کله جوش استفاده می کنند.
کله جوش که به عنوان یکی از بهترین غذاهای اصفهان شناخته می شود، معمولا با نان های داغ مانند سنگک یا بربری، همراه با مخلفات مانند سبزی و ترشی سرو می شود.
باید بدانید که کله جوش یک غذای آبکی است و به طور معمول در آن نان اضافه می شود. کله جوش را می توان به عنوان پیش غذا، میان وعده و یا حتی به عنوان غذای اصلی در مهمانی سرو کرد.
کله جوش به دلیل داشتن مقدار زیادی کشک برای افرادی که لبنیات مصرف نمی کنند بسیار مفید است و منبع غنی کلسیم است. علاوه بر این، حاوی منیزیم و فسفر است که آن را به غذایی بسیار مقوی و خوش طعم تبدیل می کند.
نتیجه گیری
از سوغات اصفهان گفتیم. اصفهان، به عنوان یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران، با سوغات متنوع خود در زمینه شیرینی و غذا شناخته میشود. سوغات اصفهان نه تنها نشاندهنده طعمهای خاص و منحصر به فرد این منطقه است، بلکه نماد هنر و ساکنان آن نیز میباشد.
شیرینیها و غذاهای اصفهان بر اساس تاریخ غنی این شهر و تأثیرات فرهنگی متنوع شکل گرفتهاند. هر شیرینی و غذایی داستانی برای بیان دارد و با خاطرات و سنتهای مردم منطقه گره خورده است.
از گز و باقلوا گرفته تا زعفرانی و نان برنجی، هر یک از این سوغات دارای طعمی خاص و منحصر به فرد هستند که تجربهای ویژه برای مسافران و خریداران فراهم میآورند.
به طور کلی، شیرینیها و غذاهای اصفهان نه تنها بخشی از سفر شما و سوغات اصفهان را تشکیل میدهند، بلکه یک تجربه فرهنگی غنی را به ارمغان میآورند که به یاد ماندنی خواهد بود.